Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Circulair inkopen: hier moet je als facility manager op letten

Aangemaakt door Rob Stevens | |   Blog

De gedachtegang bij traditionele inkoopprocessen is meestal ‘hoe goedkoper, hoe beter.’ Om op de lange termijn kosten te besparen, kiezen bedrijven steeds meer voor een duurzame oplossing die ze minder vaak hoeven te vervangen. Dit uit zich dan in het aanschaffen van een duurder product dat langer meegaat. Circulariteit kijkt echter verder dan alleen het besparen van kosten. Als facility manager heb je invloed op het inkoopproces – maar hoe zorg je ervoor dat de inkoper met de juiste partijen in gesprek gaat? Dit blog licht toe hoe circulaire inkoop zich onderscheidt van traditionele inkoop en hoe jij als facility manager ervoor zorgt dat de juiste keuzes worden gemaakt op het gebied van circulariteit en inkoop.

Wat is circulair inkopen?

Traditionele inkoop focust zich voornamelijk op de functionaliteit van het product. Je koopt een product voor een bepaalde tijd en daarna schaf je een nieuw product aan.

In tegenstelling tot het traditionele inkoopproces ligt de focus bij circulaire inkoop meer op waarom een product gekocht wordt – hoe ga je het product gebruiken, hoe lang gaat het mee en als je het niet meer gebruikt wat ga je ermee doen?

Door te kijken naar de behoeften van de gebruikers wordt bepaald hoe en wat er moet worden ingekocht. Wanneer je circulair inkoopt zijn daarom de belangrijkste vragen die je je moet stellen: ‘Kan ik het opnieuw gebruiken?’ en ‘Wanneer het afval wordt voor mij, voor wie wordt het dan een grondstof?’

De rol van facility management

Vaak heerst het vermoeden dat enkel en alleen de inkoper bepaalt wat er ingekocht wordt. De facility manager is echter degene die bepaalt welke producten en diensten er op facilitair niveau nodig zijn. Het beleid van de facility manager vormt de kaders waarin de inkoper aan de slag gaat. Maar hoe zorg je ervoor dat de inkoper met de juiste mensen om tafel gaat zitten?

Om circulaire inkoop te realiseren zijn twee dingen belangrijk. Allereerst moet je bepalen wat jouw eigen organisatie verstaat onder circulair inkopen. Breng dit samen met alle stakeholders duidelijk in kaart. Dit voorkomt dat gedurende het aankoopproces de vraag ontstaat – ‘is dit circulair of niet?’

Vervolgens is het belangrijk om in het aankoopproces niet de functionaliteiten van het product te beschrijven, maar de verwachting die je ervan hebt. Wat wil je uiteindelijk met het product bereiken? Wanneer je nadenkt over waarom je iets koopt, kan je tot nieuwe inzichten komen die ervoor kunnen zorgen dat je hele andere producten of diensten inkoopt dan je normaal zou doen.

Meer weten over circulair inkopen? Lees onze ultieme gids over circulariteit

Hoe kunnen we jou helpen?

Voordat je naar mogelijke oplossingen gaat kijken, is het goed om met een expert terug te gaan naar het organisatieniveau. We zien vaak dat organisaties met een traditionele blik naar contracten kijken – zo heeft bijvoorbeeld de inkoop van kartonnen koffiebekers traditioneel gezien niks te maken met de inkoop van toiletpapier. Door de koppeling te maken tussen bestaande contracten is het echter mogelijk om circulaire oplossingen te vinden. Denk hierbij aan gebruikte koffiebekers die als grondstof dienen voor de productie van toiletpapier.

Benieuwd waar voor jou kansen liggen? Door samen met onze circulaire experts te kijken naar je huidige situatie identificeren we waar voor jou en jouw onderneming kansen liggen voor circulaire oplossingen.

Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze experts en ontdek hoe circulaire oplossingen bijdragen aan jouw doelstellingen.

Terug