Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Circulair inkopen 4 adviezen: zo koop je circulaire producten in

Aangemaakt door Bas Schutgens | |   Facility Management

Circulair inkopen verschilt op veel vlakken van een 'traditioneel' inkoopproces. Maar hoe start je binnen een organisatie met het inkopen van circulaire producten? Wij leggen het graag uit! Lees onze tips en ga zelf ook aan de slag met circulair inkopen.

#1 Haak op tijd je leverancier aan

In veel organisaties wordt nog ingekocht vanuit een traditionele benadering: er is behoefte aan een product en dat moet tegen een 'redelijk' prijs worden ingekocht. Zodra het product is afgeschreven, wordt het weggegooid en in het beste geval gerecycled.

Bij circulair inkopen start je de zoektocht vanuit een (duurzame) doelstelling en behoefte. Bijvoorbeeld afvalstromen reduceren of CO2 verminderen. Door deze doelen bij meerdere dienstverleners neer te leggen, laat je ze meedenken hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Uiteindelijk kies je de leverancier die jou helpt met het realiseren van je duurzame ambities. Daarbij staat niet alleen het product, maar vooral ook jouw (duurzame) doelstelling centraal.

#2 Circulair Inkopen: Niet De Inkoopwaarde, Maar Restwaarde Telt

Binnen een circulair inkoopproces ligt de nadruk niet alleen op de inkoopwaarde van een product, maar juist ook op de restwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto waarbij de leaseprijs niet alleen wordt gebaseerd op de inkoopwaarde, maar ook op de restwaarde van een product. Je benadert de oplossing vanuit de 'Total Cost of Ownership'.

Besparingen of voordelen liggen niet zozeer meer op productniveau, maar hoe het product zich verhoudt binnen een context. Als je weet dat de kartonnen koffiebekers op kantoor kunnen dienen als grondstof van toiletpapier ga je direct anders kijken naar de inkoop van beide producten.

#3 Kijk met andere ogen naar je huidige contracten

Wil jij aan de slag met circulair inkopen? Dan is het belangrijk om eens met een frisse blik te kijken naar de lopende contracten binnen je organisatie. De circulaire economie groeit steeds harder en daardoor zijn er steeds meer mogelijkheden voor het circulair inkopen van producten. Nu je weet welke vragen je kunt stellen aan je leverancier is het wellicht tijd om eens te kijken naar je huidige contracten met dienstverleners.

Bijvoorbeeld door het koppelen van productgroepen, zoals koffiebekers en toiletpapier, kun je duurzame doelstellingen behalen. Ook hier ligt een verantwoordelijkheid van de dienstverlener/leverancier om samen met jou kringlopen te sluiten. Zo lever ook jij een bijdrage aan de circulaire economie.

#4 Circulair inkopen en draagvlak creëren

De keuze voor een circulaire oplossing zorgt vaak voor de nodige veranderingen. Niet alleen tussen jou en de leveranciers, maar ook intern verandert er vaak het een en ander. Zo is het scheiden van afval bijvoorbeeld zeer belangrijk voor het succes van een circulaire oplossing. Om dat voor elkaar te krijgen is draagvlak creëren essentieel.

Dat draagvlak creëren doe je niet van de een op de andere dag. Begin dus op tijd! Voor een optimaal resultaat involveer je collega's en andere stakeholders in een vroeg stadium en leg je de focus op de positieve aspecten van de verandering. Werk samen met de communicatie-afdeling om positieve gedragsverandering te creëren en verhoog door open communicatie de betrokkenheid en het gewenste gedrag, zoals afvalscheiding. Zo creëer je bewustwording onder collega's en bereik je jouw duurzame ambities nog sneller.

Tijd voor een circulair inkoopproces?

Wil je aan de slag met circulair inkopen? Facility management is het ideale startpunt voor circulariteit binnen jouw organisatie. Lees meer over circulair inkopen in het whitepaper: "Realiseer een optimaal circulair inkoopproces".

Terug